Dus wat is poke eigenlijk? Poke (uitgesproken als poh-kay), is een Hawaiiaans gerecht van rauwe vis, meestal tonijn, gemarineerd in saus en meestal geserveerd met rijst, groene uien en groenten.
Voor dit recept heb ik zowel zalm als tonijn gebruikt, maar je kunt de een of de ander gebruiken, afhankelijk van je voorkeur! Er is veel ruimte voor maatwerk met deze poke bowls – dat is het leuke ervan! Ik ben dol op de combinatie van romige en knapperige texturen in deze kom van avocado, zeewier, wortelen en komkommers, maar laat gerust alle groenten die je niet lekker vindt, weg.
Traditioneel wordt vis voor poke een beetje in saus gemarineerd voordat hij wordt geserveerd. Soms vind ik het leuk om de vis te marineren, en soms ook niet, afhankelijk van mijn mate van luiheid op dat moment. Als je de vis wilt marineren, gebruik dan alleen de kokosamino’s en de sesamolie. Het zuur van de rijstazijn en limoen zal de vis gaan koken en het een rare textuur geven, dus laat ze tot het einde weg. Als je de vis gemarineerd hebt, voeg dan de azijn en nog een scheutje kokosamino’s toe en roer de vis voor het serveren door.
Vaker wel dan niet, sla ik het marineren over en kleed ik de kom gewoon aan met de saus helemaal door elkaar gemengd. Het is gemakkelijker, sneller en helemaal heerlijk! Maar jij bent de baas van je eigen leven – doe wat je wilt!
Onthoud dat we hier met rauwe vis werken, dus het moet alleen niet goed zijn, maar van hoge kwaliteit! Ik heb twee plekken waar ik mijn vis voor poke bowls graag koop: een nabijgelegen Aziatische markt en een sushirestaurant. U kunt het ook aan uw visboer vragen! Zorg er wel voor dat u sushi of vis van sashimi-kwaliteit koopt. Soms kun je vis vinden die al in blokjes is gesneden om te porren, anders kun je hem zelf snijden.
Opzoek naar een nieuwe Koksmes - Keukenmes mes Roestvrij Keramische Coating? Kijk dan eens in onze webshop.
Snijd de vis in de lengterichting, tegen de korrel in, en dan dwars om blokjes te maken. Ze hoeven niet perfect te zijn, maar een kubus van 2 × 2 centimeter is eigenlijk wat je wilt.
In principe bouw je gewoon je kommen zoals jij dat wilt. Ik beloof je dat jullie deze Whole30 Poke Bowls geweldig zullen vinden, en dat je de rijst niet eens zult missen! Oké, misschien een beetje. Ik kan niet wachten tot je ze maakt!
Als je van sushi houdt, zul je deze Whole30 Poke Bowls geweldig vinden! Verse zalm en tonijn over bloemkoolrijst met een heerlijke saus en een finishing touch – zo perfect! Deze poke bowls worden je nieuwe favoriete diner, of je nu Whole30 doet of niet.
Om dit recept Whole30-compatibel te maken, gebruikte ik bloemkoolrijst in plaats van traditionele kleefrijst en verruilde ik kokosamino’s voor sojasaus. Natuurlijk, als je Whole30 niet doet, voel je dan vrij om het op een rijtje te zetten! Ik moet zeggen, ik was bang dat de bloemkoolrijst totaal “bleh” zou zijn in vergelijking met plakkerige witte rijst, maar ik was aangenaam verrast door hoe het bleek!