Saoto Soep

Recept geschreven door:
Bryan Hes
|
21 november 2021

Hoe maken we dit gerecht?

Dit Surinaamse gerecht is een variatie van een kippensoep. Zelf ben ik opgegroeid met dit gerecht en keek ik altijd uit om het te eten. Het was echter wel altijd een stevige maaltijd omdat het gevuld is met veel ingrediënten.

Voorbereiding: Saoto Soep

Ter voorbereiding gaan we als eerste aan de slag met de ui. Snijd als eerste twee uien in kleine blokjes. Hiervan gaan we zo meteen een halve ui in de soep koken en anderhalve ui bakken we apart om later aan tafel toe te kunnen voegen. Daarnaast hebben we knoflook nodig. Saoto soep is een kruidig gerecht en wij koken hiervoor dan ook met een halve knoflook. Deze kunnen in kleine schijfjes of helemaal fijngesneden worden. Dit is echt afhankelijk van wat jij fijn vindt in de soep.

Verder snijden we de kipfilet of kippendijen in kleine stukjes zodat ze goed te eten zijn in de soep. Zelf ga ik hierbij voor een bloklengte van 1 cm x 1 cm. Zo zijn de blokjes iets prettiger om in de soep te eten. We gaan vervolgens verder met de sereh en laos; we snijden de uiteinden van de sereh netjes af en wassen deze lichtelijk. Het gaat er puur om dat je het vuil van de sereh wast. Houdt hem niet te lang onder het water want anders gaat de citroensap uit de stokken. De laos wassen we ook en hiervan snijden we vervolgens een blokje van pakweg 3 cm.

Koken: Saoto Soep

We beginnen nu met het verwarmen van de soeppan met een scheutje zonnebloem olie. Ondertussen snijden we de selderij helemaal fijn.

Wanneer de soeppan heet is bakken we eerst de kipfilet of kippendijen, een halve ui en de knoflook in de soep. Als de ui en knoflook een gelige kleur beginnen te ontwikkelen gaan we de pan vullen met water. De kip is hierin nog niet gaar maar deze kleurt mooi verder wanneer het water weer kookt.

Als je voor het koken nog opzoek bent naar de juiste gerei, dan kunnen we je hier ook mee helpen. Neem hier ook even een kijkje bij onze keukengerei:

Wanneer het water weer kookt vullen we de pan met de laos en sereh en vervolgens doen we er ook 10 piment balletjes bij en een aantal grotere salam bladeren die we bij de Surinaamse toko gekocht hebben. Vervolgens doen we 8 maggiblokjes in de soep (deze worden per twee in een omhulsel verpakt dus je leegt 4 omhulsels). Mocht je geen maggiblokjes hebben, dan kun je ook 5 kipbouillon blokjes gebruiken. En als laatste voegen we ook de selderij toe. De soep heeft vervolgens wat minuten nodig om de kip te koken en de smaak goed te laten trekken.

Mocht je bij de saoto soep ook peper willen dan is het lekker om een rode peper in kleine stukjes te snijden en daarna, samen met een klein snufje zout, te persen tot het fijn is en wat sap uit laat. Zet dit vervolgens in een klein schaaltje met wat ketjap manis en roer dit zodat het goed mixt.

Verder zetten we de frietchips in een schaaltje op tafel en eventueel basmati rijst om toe te voegen aan de soep. Verder kunnen we dit gerecht serveren met gekookte eieren. en de overige anderhalve ui bakken we in in een aparte pan. De taugé wassen we en zetten we ook op tafel. Vervolgens als de soep klaar is kunnen we de soep inschenken en op tafel de gewenste toevoegingen erin doen.

Wat is mijn mening over de Saoto Soep?

Surinaamse Saoto soep is naar mijn mening een van de lekkerste en gevulde soepen die je maar kan eten. Het is een soep met veel verschillende kruiden, groenten, aardappel frietjes, kip, ei en een overvloed aan verschillende smaken. De soep heeft veel voorbereidingswerk nodig, maar is daarna ook wel echt smullen. Vaak is de soep op zichzelf al goed en vullend maar deze kan ook puur als voorgerecht gebruikt worden.

De Saoto soep heeft een historische achtergrond in Java en heeft daarbij een oversteek gemaakt naar Suriname. In deze oversteek is de originele “Soto soep” lichtelijk veranderd omdat de Javaanse migranten andere kruiden hadden om mee te werken dan in hun thuisland. Hierdoor is deze heerlijk Surinaams – Javaanse soep ontstaan.

Dit recept geprobeerd?

Vermeld @hescomkitchen of tag #hescomkitchen op Instagram!
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Statistieken voor dit Recept

Preptijd: 30 min
Kooktijd: 45 min
Totaaltijd: 75 min
Serveringen: 4 personen
Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

Ingrediëntenlijst

een zak Salam bladeren
10 Maggie Blokjes (of eventueel Kipbouillon blokjes)
Twee zak friet chips
1 Laos
1 kilo Kipfilet of Kippendijen ( Wij raden kippen dijen aan )
2 stengels Sereh ( citroenstengels )
Een bosje verse Selderij
2 Uien
1/2 Knoflook
6 Eieren
Taugé
Piment balletjes
Eventueel Basmati Rijst
Ketjap Manis

EET MEER, BESTED MINDER.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks updates over onze exclusieve recepten, video's en nieuwe aanbiedingen! We beloven niet te spammen.
Meer over bezorging
Veelgestelde vragen
Meer over betalen
COPYRIGHT © 2021 HESCOM. ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN.
VOOR INDIVIDUALITEIT EN CREATIVITEIT.
KVK: 72167998 | BTW: NL002383426B13 | ALLE PRIJZEN OP DE SITE ZIJN INCLUSIEF BTW
Deze site is gemaakt door AstraVisium.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram